Parafin Nedir?
Parafin mumu Latince “parum affinis” teriminden gelir. Parafin, renksiz ve kokusuz petrolden elde edilen bir mum çeşididir. İlk kez 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından, 1867’den sonra ise petrolden elde edilmeye başlamıştır. 1947 yılında ise ilk kez sentetik parafin mumu üretilmeye başlamıştır.
Parafin, gıdalarda parlak ve canlı görünüm kazandırmak amacıyla gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılır. Bunun yanında, ilaç sanayisinde, mobilya cilalarında, deri işlemede, tekstil sektöründe ve mum imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Parafin mum ne kadar kaliteliyse bitmiş üründe de o kadar kaliteli olacaktır. Su fazı içerisindeki balmumu damlacıkları ne kadar azaltılabilirse o kadar daha iyi görünüm ve sızdırmazlık özellikleri kazanır.
Parafin Emülsifikasyon İşlemi
Balmumu emülsiyonlarının daha iyi karışımı için Yüksek Basınçlı Homojenizatör gerekir. Parafin mumu su ile karışmaz ve emülsiyon oluşturmayı zorlaştırır. Sörfektant kullanılarak belirli ölçüde karışım sağlanabilir fakat en etkili karışım geleneksek karıştırma metotlarının çok daha üzerinde performans gösteren karışım yüksek basınçlı homojenizatörler ile elde edilebilir.
Yüksek basınçlı homojenizatör içerisinde akışkanlar kavitasyon, kesme kuvveti ve türbülans etkisiyle partiküller parçalanır ve homojen karışım elde edilir. Yüksek basınçlı homojenizasyon sonucunda partiküller mikron altı seviyelere indirgenebilmektedir. Bu sayede heterojen yapıda bulunan karışım daha uzun süre homojen karışım olmaya zorlanmış olur.
Parafin İmalatında Niçin Yüksek Basınçlı Homojenizatör Kullanılmalıdır?
Yüksek basınçlı homojenizatörler içerisinden geçen akışkanın partikül boyutunu küçülterek heterojen yapıda olan karışımın daha uzun süre homojen yapıda kalmasını sağlar. Bu sayede imalatta karşılaşılan birçok problem engellenmiş olur.
Yüksek Basınçlı Homojenizatörün Avantajları:
- Homojenizasyon işlemi sayesinde partikül boyutunun küçülmesine bağlı olarak mumun su geçirgenliği azaltılarak sızdırmaklık özellikleri artar. Örneğin parke imalatında kullanılan parafinin su geçirgenliğinin azalması malzemeye büyük avantaj sağlar.
- Parafinin imalatı sürecinde kullanılan katkı malzemesi gereksinimini azaltır.
- Son çıkan ürünün kalitesini artırır.
- Emülsiyon kararlılığı artar.
- İmalat için gerekli olan ısı miktarını düşürerek enerji tasarrufu sağlar.
- İmalat maliyetini düşürür ve tutarlı sonuç almanızı sağlar.