Süt ve Süt Ürünleri İçin Doğru Homojenizasyon Parametrelerinin Seçimi
Homojenizasyon kullanım alanlarından en yaygını süt ve süt ürünleridir. Sütün homojenizasyonu için yüksek basınçlı homojenizatörler kullanılmaktadır.
Yüksek basınç, statik ve dinamik olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir. Statik basınçta kap içerisinde hareketsiz duran sıvıya belirli bir süre yüksek basınç uygulanır. Dinamik basınçta ise sıvı yüksek basıncın etkisiyle kısa bir sürede dar bir aralıktan geçmeye zorlanır.
Homojenize Süt nedir? Süt homojenizasyonu nasıl yapılır?
Yüksek basınç uygulamasına örnek olarak homojenizasyon gösterilebilir. Homojenizasyon kullanım alanlarından en yaygın olarak tercih edileni süt ve süt ürünleri uygulamalarıdır. Sütün homojenizasyonunda, süt içerisinde bulunan yağ globülleri yüksek basınç uygulanarak parçalanır. Bu sayede yağın sütten ayrışması engellenmiş olur. Homojenizasyon etkisini artırmak için işlem sıralı veya tekrarlı olarak da uygulanabilir.
Homojenizasyon Yöntemleri
Sütte homojenizasyon tam veya kısmı olmak üzere iki yöntem uygulanır.
Sütün tamamının homojenizatörden geçirildiği işleme “tam homojenizasyon” denir. Bu yöntemde iyi bir etki sağlanır fakat enerji ve zaman gereksinimi fazla olduğundan çok fazla tercih edilmez.
Sütten kreması ayıldıktan sonra kremaya 50-75 ºC de 150-200 barda homojenizasyon işlemi uygulanır daha sonra yağsız süt ile istenilen yağ oranı ayarlanır. Bu yönteme ise “kısmi homojenizasyon” denir. Bu sayede daha az ürün homojenizatörden geçirildiği için zamandan ve enerjiden tasarruf sağlanmış olur.
Homojenizasyona etki eden faktörler:
- Uygulanan basınç,
- Uygulanan sıcaklık,
- Homojenizatör kafası dizaynı.
Homojenizasyon Basıncı
Basıncın artışı yağ taneciklerinin çapını küçültür. İçme sütü için uygulanan basınç değerleri:
Pastörize süt : 100-200 bar (65 ºC’de)
UHT sterilize süt : 150-250 bar (65 ºC’de)
Homojenizasyon sıcaklığı
Homojenize süt için tavsiye edilen en uygun Sıcaklık 60 – 75 ºC arasında değişir. Uygulanacak sıcaklığın 50 ºC altına inmesi istenmez.
Homojenizasyon işlemi sırasında mekanik sürtünmelerden dolayı sütün sıcaklığı bir miktar artar bu artışı hesaplamak mümkündür. Sütün ilk giriş sıcaklığı ve sürtünmeden kaynaklı sıcaklık artış miktarının toplamı sütün gerçek sıcaklığını verir. İstenilen homojenizasyon sıcaklık değerini elde etmek için sütün ilk giriş sıcaklığını bu değere göre ayarlamak gerekir.
Homojenizatör kafası tasarımı
Homojenizasyon kafası tasarımı işlem sonucu üzerinde oldukça etkilidir. Düşük basınç değerinde yüksek kavitasyon değerleri elde edilen homojenizatör kafası daha etkin sonuç alınmasını sağlar.
Homojenizasyon İşleminin Süte Faydaları
Sütün niteliklerine olan etkileri:
- Sütün viskozitesini artar bu sayede sütün kalitesi artmış olur.
- Süt içerisinde bulunan yağın homojen dağılımını sağlar. Bu sayede kaymak tabakası oluşumunu engeller.
- Sütte bulunan yağ tanecikleri daha küçük parçalara bölündüğü için yüzey alanı genişler ve sütün daha lezzetli algılanmasını sağlar.
- Homojenizasyon sonrasında süt ışığı daha iyi yansıttığı için süte daha beyaz bir görünüm kazandırır.
- Sütün daha kolay sindirilmesini sağlar.
Süt Homojenizatörü Seçimi
Homojenizasyon işleminden en doğru ve etkili sonucu alabilmek için doğru homojenizatör seçimi yapmalısınız. Süt homojenizatörü seçimi, imalatı ve tasarımı konusunda HOMMAK Makinenin tecrübeli ekibine güvenebilirsiniz.